Contact
Wil je meer weten over het Netwerk Neurologie Midden-Holland? Neem gerust contact op!
Dankzij de subsidie voor de komende twee jaar, kunnen we het netwerk gaan versterken en plannen ook echt gaan uitvoeren. We gaan een sterke netwerkstructuur inrichten, met een brede samenstelling, flexibele regiegroep en werkgroepen.Programmamanager Netwerkzorg Hansje Pontier
Grote aantallen
Jaarlijks krijgen naar schatting 130.000 mensen in Nederland te maken met een vorm van hersenletsel door bijvoorbeeld een ongeluk (traumatisch hersenletsel), een herseninfarct, een tumor, een hartstilstand of een CVA. Niet aangeboren hersenletsel omvat al deze aandoeningen. In Nederland leven naar schatting 500.000 mensen met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Dit is ongeveer 3 procent van de Nederlandse bevolking. Ook voor de regio Midden-Holland gaat het om een aanzienlijk aantal mensen die met deze problematiek worden geconfronteerd. Het gaat over een grote groep mensen die vaak een langdurende hulpvraag hebben.
Noodzaak van passende zorg en ondersteuning
Het gaat om mensen die dag in dag uit geconfronteerd worden met zichtbare maar ook vaak onzichtbare gevolgen van de aandoening, welke een grote impact hebben op het dagelijks handelen en de participatiemogelijkheden. Ook mantelzorgers worden geconfronteerd met partners/ouders die vaak anders zijn na het incident dan daarvoor en ook vaak zorgafhankelijk zijn.
Aangezien de gevolgen na NAH zeer divers van aard zijn, is persoonsgerichte zorg voor deze mensen essentieel. Zonder goede interdisciplinaire samenwerking kan deze persoonsgerichte zorg niet efficiënt en effectief geleverd worden.
Veel disciplines betrokken, samenwerken loont
De zorg voor NAH-patiënten is complex. De zorgvraag verandert namelijk in de loop van de tijd. Er zijn veel organisaties en disciplines bij betrokken. Het is o.a. van belang om de overgang van de acute naar de chronische fase goed te laten verlopen en alert te zijn op veranderingen/terugval om ernstige problemen voor te zijn. Voor deze zorg en ondersteuning is een regionaal samenwerkingsverband van artsen, zorgverleners en medewerkers welzijn dé manier om coördinatie en samenhang aan te brengen, zodat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt.
We gaan een stevig regionaal samenwerkingsverband neerzetten. Professionals moeten elkaar beter weten te vinden, met kennisdeling en deskundigheidsbevordering. Zodat we gevolgen bij patiënten, ook op langere termijn, met elkaar tijdig signaleren. Ook werken we aan het snel en goed verwijzen van patiënten en vindbaar maken van de juiste behandelaren.Robin Uleman, Netwerkcoördinator Neurologie
We focussen op de onderstaande speerpunten.
Opbouw en inrichting van het Netwerk Neurologie
Participatie
Patiëntreis uitwerken en knelpunten benoemen
Ontwikkelpunten zorg en steun aan mensen met herstenletsel
Gegevensuitwisseling
Wil je meer weten over het Netwerk Neurologie Midden-Holland? Neem gerust contact op!