Contact
Wil je meer weten over de geplande implementatie van de vernieuwde ambulanceberichten? Of over de andere projecten uit de het Programma Gegevensuitwisseling? Neem gerust contact op!
Nu de digitale verwijzing van de Huisartsenpost Midden-Holland (HAP) naar de SpoedEisende Hulp (SEH) mogelijk is, kan de HAP eenvoudig en snel patiënten verwijzen naar de SEH. Met deze verwijzing, het zogenoemde e-spoedbericht, zorgen de huisartsen van de HAP voor een goede en efficiënte overdracht, kan het SEH-personeel zich direct goed voorbereiden op de komst van de patiënt, die dan ook snel de juiste zorg kan ontvangen. Zo vindt er geen dubbele administratie meer plaats, waardoor de kans op fouten zal verkleinen.
De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) en de Huisartsenspoedpost Midden-Holland (HAP MH) zijn dinsdag 5 september gestart met de vernieuwde digitale verwijzing van HAP naar SEH, ook wel eSpoed genoemd. Een belangrijke ontwikkeling, want hiermee wordt de overdracht van acute patiënten sneller, overzichtelijker en minder foutgevoelig.
In dit project, geïnitieerd en begeleid vanuit het regionale samenwerkingsverband Gedeelde Zorg, zijn HAP MH en het GHZ samen met hun leveranciers CGM en Nexus als koploper van het landelijke programma 'Met spoed beschikbaar' aan de slag gegaan. Het succesvol voltooien van dit project markeert een cruciale stap in het streven van de regio om de Richtlijn Gegevensuitwisseling acute zorg te implementeren.
Straks zijn de verwijzingen van patiënten van de Huisartsenpost direct op ons aankondigingenscherm op de SEH te zien. We zien dan in één oogopslag de klacht, het verwachte benodigde specialismen en de urgentie. Zo kunnen we ons goed voorbereiden op de komst van deze patiënten.’Jolanda Spelt
Voorheen ging de digitale overdracht van patiënten tussen de HAP MH en de SEH via verwijsprogramma ZorgDomein. Deze gegevens zijn echter niet automatisch te verwerken in het elektronisch patiëntendossier, wat een hoop handwerk met zich meebracht om het bericht in te zien en op te slaan. SEH verpleegkundige Jolanda Spelt: “Bij de nieuwe verwijzing landt alle relevante informatie die door de triagist of de huisarts van de HAP is vastgelegd automatisch in de acute zorg module van Nexus in zowel het elektronisch patiëntendossier als het elektronisch verpleegkundig dossier. De verwijzingen van patiënten van de HAP zijn vervolgens ook direct op ons aankondigingenscherm op de SEH te zien. We zien dan in één oogopslag de klacht, het verwachte benodigde specialisme en de urgentie. Zo kunnen we ons goed voorbereiden op de komst van deze patiënten. De nieuwe verwijzing maakt de gegevensuitwisseling efficiënter, sneller en overzichtelijker en niet onbelangrijk ook minder foutgevoelig.”
Teamleider Marion Vervoort van de HAP was lid van het projectteam: “Met elkaar hebben we stap voor stap de digitale gegevens die uitgewisseld worden uitgebreid doorgenomen. Dit zorgde ook voor logische werkafspraken tussen de HAP en de SEH. Zo sluiten onze zorgprocessen nog beter op elkaar aan. Het project heeft zo meerdere voordelen waarbij de patiënt uiteindelijk sneller de juiste zorg ontvangt.”
De implementatie van de verwijzing van HAP naar SEH is onderdeel van het programma Gegevensuitwisseling van Gedeelde Zorg. Na deze succesvolle livegang van eSpoed is de volgende stap de digitale overdracht van ambulance naar de SEH. De verwachting is dat ook deze uitwisseling nog voor het einde van 2023 live kan. Door het programmateam Gegevensuitwisseling wordt gewerkt aan de gehele implementatie van de Richtlijn Gegevensuitwisseling Acute Zorg. Hier zijn huisartsenpraktijken, huisartsenspoedpost Midden-Holland, de meldkamer, de ambulancedienst en de SEH bij betrokken.
Het programma ‘Met spoed beschikbaar’ is inmiddels afgerond. Informatie over dit programma is nog te vinden op deze website.
Wil je meer weten over de geplande implementatie van de vernieuwde ambulanceberichten? Of over de andere projecten uit de het Programma Gegevensuitwisseling? Neem gerust contact op!