terug

Cursus ‘Dementie, sterker verder’: een onderzoek naar implementatie en eerste effecten

Na een succesvolle pilot krijgt de cursus ‘Dementie, sterker verder’ een vervolg. Dementie Netwerk Nederland (DNN) heeft recent het maatwerktraject van Dementie Netwerk Midden-Holland goedgekeurd. Het doel is om de cursus succesvol te implementeren in de gemeenten Gouda, Waddinxveen-Boskoop, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard en Zuidplas. Daarvoor is onderzoek nodig.

Gepubliceerd op 22 mei 2024

Over de cursus
De cursus geeft informatie over dementie; de gevolgen op medisch, psychisch en sociaal gebied. Ook maakt de cursus verder wegwijs in het lokale aanbod van begeleiding en ondersteuning. De cursus is daardoor zeer geschikt in het beginstadium van dementie. Zo worden mensen met dementie en hun mantelzorgers in een zo vroeg mogelijk stadium direct goed begeleid.

Onderzoek met focus op drie pijlers
Tijdens het verder uitrollen van deze cursus wordt onderzoek gedaan door programma Ouderen van het Trimbos-instituut. Bij dit onderzoek staan drie pijlers centraal: (1) belemmerende en bevorderende factoren voor de implementatie gericht op het verder professionaliseren van de cursus, (2) het meten van de eerste effecten van de cursus en (3) het onderzoeken van structurele financiering.

Betrokkenheid lokale professionals

Het Netwerk Dementie Midden-Holland brengt ook de sociale kaart per gemeente in beeld. Daarnaast zijn er binnen elke  gemeente diverse professionals betrokken; van casemanagers, (praktijkondersteuners van de) huisartsen, verpleegkundigen, ergotherapeuten, mantelzorgconsulenten tot welzijnsmedewerkers. Ook is er nazorg voor de deelnemers, bijvoorbeeld in de vorm van een mantelzorgbijeenkomst of het Alzheimercafé. Zo bundelen we lokaal de krachten voor mensen met dementie en hun naasten. 

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.